23 dec 2020

Een optimale weerstand

Naast een gezonde levensstijl met voldoende beweging, gezonde voeding (voldoende groenten en fruit en voldoende drinken) en voldoende slaap, kan ook micronutritie helpen bij het ondersteunen van de weerstand.

Aan de basis van een goed werkend immuunsysteem liggen nl. onmisbare grondstoffen om de diverse immuuncellen aan te maken en om hun gewenste werking te activeren. Zo is van een aantal nutriënten wetenschappelijk aangetoond dat ze onze weerstand rechtstreeks ondersteunen, zoals vitamine D, C, zink en selenium.

Het merendeel van de Belgische bevolking neemt onvoldoende van deze micronutriënten op via de dagelijkse voeding. Heel wat artsen onderstrepen het belang van deze micronutriënten.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat ook bepaalde actieve ingrediënten in plantenextracten als groene thee het immuunsysteem ondersteunen. Ook specifieke nutriënten als bèta-glucanen zijn uitvoerig bestudeerd.

Ons immuunsysteem

De weerstand die we hebben tegen infecties hangt af van de efficiënte en parate werking van ons persoonlijk immuunsysteem. Meer dan ooit zijn we ons bewust van het belang van een goed functionerend immuunsysteem. Hoe werkt het, en wat doe jij om het paraat te hebben?

Weerstand

Hoe werkt ons immuunsysteem?

Het immuunsysteem is een complex geheel van organen, cellen en moleculen die met elkaar samenwerken om ons te beschermen tegen indringers. Het start met een goede barrièrefunctie (onze huid en slijmlagen) en gebruikt vervolgens talrijke signaalstoffen, immuuncellen en antistoffen. We hebben naast een aangeboren immuunsysteem ook een verworven immuunsysteem.

Aangeboren immuunsysteem

Het aangeboren (of a-specifiek) immuunsysteem gebruikt in 1ste lijn onze barrièresystemen, en in 2de lijn een leger van witte bloedcellen die doorlopend in ons bloed en lymfe circuleren en daar alles aanvallen wat ze als lichaamsvreemd beschouwen. Het werkt snel, maar minder specifiek.

Verworven immuunsysteem

Het verworven (of adaptief of specifieke) immuunsysteem past zich aan tot een zeer gericht afgestelde verdediging tegen de specifieke ziekteverwekker, maar dit kost wel wat tijd (meerdere dagen). Het adaptief immuunsysteem verschaft ons dan wel een vaak langdurige specifieke weerstand tegen de specifieke ziekteverwekker, soms levenslange immuniteit. Het is gebaseerd op speciale immuuncellen die het gevonden weerstandsysteem tegen de specifieke ziekteverwekker in hun geheugen kunnen opslaan. Ook de antistoffen behoren tot het verworven immuunsysteem.

Aan de basis van een correct reactievermogen liggen onmisbare grondstoffen om de diverse immuuncellen aan te maken en om hun gewenste werking te activeren. Van een aantal nutriënten is wetenschappelijk bewezen dat ze ons immuunsysteem rechtstreeks ondersteunen, zoals bijvoorbeeld vitamine D, C, zink en selenium.