29 jun. 2022

Een wereldprimeur voor Metagenics!

Mensen met risico op hart- en vaatziekten, obesitas of diabetes type 2 kijken al een tijdje uit naar de datum waarop een voedingssupplement op basis van de gepasteuriseerde bacterie Akkermansia muciniphila op de markt komt. Dat moment is vandaag aangebroken. Het voedingssupplement werd ontwikkeld door A-Mansia, spin-off uit Louvain-La-Neuve die sinds enkele weken “The Akkermansia Company™” heet. Het product zal exclusief door Metagenics verdeeld worden in de Benelux.

Auteur:Metagenics

17 jaar onderzoek en groen licht van de Europese autoriteiten hebben ertoe geleid om een voedingssupplement op basis van de gepasteuriseerde Akkermansia muciniphila op de markt te brengen. De lancering van het eerste product is een grote stap voorwaarts. Obesitas verdrievoudigde tussen 1975 en 2020. 1,4 miljard van de 20-jarigen en ouder kampen wereldwijd met overgewicht en tegen 2030 zou dat aantal oplopen tot 3,3 miljard. En steeds meer mensen krijgen diabetes type 2.

Ik ben bijzonder tevreden dat ik kan aankondigen dat we een belangrijk partnership hebben gesloten met het bedrijf Metagenics over de verdeling van ons eerste product in de Benelux. Als geprivilegieerde partner van dokters en apothekers is de samenwerking met Metagenics de meest logische keuze voor deze stap.
Michael Oredsson
CEO Akkermansia Company™
Voedingssupplement Akkermansia muciniphila

Beschikbaarheid Benelux

Het product zal te verkrijgen zijn in de apotheek, parafarmacie en online apotheek vanaf 5 september. Apotheken kunnen vanaf 30 juni intekenen.

We zijn bijzonder fier om als eerste bedrijf een partnership te hebben ondertekend met The Akkermansia Company™. We zullen investeren in het opzetten en aansturen van klinische studies in nauwe samenwerking met de voorschrijvers. Producten op basis van Akkermansia muciniphila effenen het pad voor een nieuwe generatie voedingssupplementen.
Stijn Oste
VP Metagenics EMEA

Wat is de Akkermansia muciniphila?

De bacterie werd ontdekt, geïsoleerd uit de menselijke darmmicrobiota en voor de eerste keer gedocumenteerd in 2004 in het labo van Prof. Willem M. de Vos (Universiteit van Wageningen, Nederland), medeoprichter van The Akkermansia Company™. Kort daarna ontdekte het team van Prof. Patrice D. Cani (UCLouvain, Brussel, België), de andere medeoprichter van het bedrijf, de heilzame werking van de bacterie.

Ze herstelt de barrièrefunctie van de darm en verkleint zo de kans op ontstekingen en verbetert op langere termijn het beheer van vetopslag, het glucosemetabolisme en het energieverbruik. Opvallend is dat het pasteurisatieproces de doeltreffendheid van Akkermansia muciniphila vergroot. Het proces maakt de bacterie stabieler waardoor ze langer kan bewaard worden en het mogelijk wordt om eenvoudige doseringsvormen te ontwikkelen om toe te dienen aan consumenten.

De samenwerking tussen de twee universiteiten leidde tot tientallen wetenschappelijke artikels. Een studie bij mensen heeft aangetoond dat de  gepasteuriseerde bacterie Akkermansia muciniphila verschillende gezondheidsrisico’s beperkt (prediabetes, cardiovasculaire risico’s), en ontstekingsmarkers in de lever, insulineresistentie en hypercholesterolemie vermindert.

Deze distributie-overeenkomst is de eerste van een lange reeks. Het zal ons toelaten om omzet te genereren die we zullen herinvesteren in R&D en werkgelegenheid in Wallonië. Om dit belangrijke keerpunt voor ons bedrijf kracht bij te zetten, hebben we beslist om onze naam te veranderen: A-Mansia Biotech heet voortaan The Akkermansia Company™ .
Michael Oredsson
CEO Akkermansia Company™

Een wereldprimeur voor Metagenics!

Wij zijn de geprivilegieerde en exclusieve partner van "The Akkermansia company™"